Paardenwagen huren

Zo huur je gemakkelijk een paardenwagen!

Wil jij eens op pad met je paard, maar heb je geen eigen vervoer? Geen probleem! Mijn paard en ik gaan wel eens naar een evenement. Ook ik heb geen eigen vervoer, dus mocht ik een paardenvrachtwagen huren bij Horsetrucks for Rent. In deze blog lees je mijn ervaringen met het huren van een paardenwagen!  

Sinds november 2021 is Uria mijn eigen paard. Het aanschaffen van een eigen trailer of paardenwagen is er nog niet van gekomen, mede ook omdat ik bijna nooit met Uria moet reizen. Wij vermaken ons prima in het bos, onze achtertuin! En paar keer per jaar hebben wij een evenement waar wij aanwezig zijn en daar hebben wij wel vervoer voor nodig. Maar misschien heb jij wel eens een wedstrijd, wil je op vakantie met je paard of een strandrit maken… Zo kwam Horsetrucks for Rent (onderdeel van Anemone Horse Trucks) op mijn pad. Ik heb al eerder een wagen geleend bij Anemone en zij hebben een platform opgericht waar je je eigen paardenwagen voor een kortere periode kan huren door heel Nederland. Dit mocht ik uitproberen, dus zo gezegd, zo gedaan!

Daphne draaft door Horsetrucks for Rent

Mijn paardenwagen

Zaterdag 10 september ging ik met Uria naar Horse Event. Wij kregen de Renault Master T2 te leen voor een weekend. Het fijne aan de paardenwagens is dat je ze allemaal kan besturen met een B-autorijbewijs, een normaal rijbewijs dus! 

Op vrijdagmiddag konden wij de wagen al ophalen. De wagen is erg ruim, ziet er netjes en schoon uit. Er is ruimte voor twee paarden; dus als je een vakantie met paard wil maken met je beste vriendin, is dit echt een uitkomst! Ruimte voor twee paarden betekent ook twee plekken voor de zadels, hoofdstellen en halsters. Bovendien zit er voorin de wagen ontzettend veel opbergruimte. In ons geval konden wij al onze spullen voor de stand op Horse Event meenemen én Uria’s spullen! Dan zijn er ook nog (inclusief de bestuurder) drie zitplekken in de wagen. Wat ik extra leuk vond, is dat je vrij hoog zit en goed overzicht hebt over de weg!

Paardenvrachtwagen huren

Waar haal je de wagen op?

Door het hele land zijn er verhuurpunten waar je de wagens van Horsetrucks for Rent kan huren en er komen nog vele punten bij. Op de website kan je exact zien welke paardenwagen het dichtst bij jou in de buurt is. Zo kon ik mijn wagen ophalen in Scherpenzeel, een half uurtje bij mij vandaan. Bij het ophalen word je geholpen door het personeel die je gelijk uitlegt hoe de wagen werkt. Wel zo handig als het je eerste keer is met een paardenwagen! 😉

Je paard inladen

Niet ieder paard zal bekend zijn met een paardenwagen en het is dan ook belangrijk dat je je paard de tijd geeft om de wagen te leren kennen. In tegenstelling tot een paardentrailer waar je je paard aan de achterkant inlaadt, doe je het bij een wagen aan de zijkant. Uria vond de paardenwagen in het begin ook spannend, maar inmiddels weet hij dat het niet eng is en loopt hij zo de wagen op. Ik begeleid hem de wagen op, dus voor mij is het belangrijk om rustig te blijven, zodat Uria ook rustig blijft. Als we samen de wagen inlopen, zorg ik ervoor dat de ‘staldeur’ open staat, zodat ik gelijk door kan lopen als hij in de wagen staat. Ondertussen beloon ik Uria uitgebreid en geef ik hem wat lekkers. Zo houdt hij er een positieve ervaring aan over! In de tussentijd kan ik het halster goed vastmaken en kunnen mijn medepassagiers de laadklep dichtdoen. En zo zijn we tegelijk klaar om te vertrekken!

Zie in deze vlog vanaf minuut 7:00 hoe ik de paardenwagen heb ingericht en hoe we mijn paard Uria inladen!

De rit

Tijdens de rit zetten we de ramen open en ventilatie aan bij mijn paard. Zo lucht het lekker door en wordt het niet te warm. Bovendien kan je het blauwe licht activeren. Dit licht zorgt ervoor dat je paard rustig wordt en dat het contrast tussen licht en donker minder heftig is. Dus is je paard onrustig, of wil je voor extra ontspanning zorgen? Dan kan je het licht aanzetten. Zorg er trouwens voor dat je paard altijd wat te knabbelen heeft tijdens de rit, wij hebben dus een goed gevulde hooizak opgehangen.

In de auto zit een scherm voor navigatie, maar ook een camera. Tijdens de rit kan je je paard in de gaten houden met deze camera. Wel zo handig om te kijken of het goed gaat met je paard! Zo kon ik zien dat Uria regelmatig een hapje nam uit zijn hooizak of zijn hoofd lager deed om te slapen. Dat is goed, want dat betekent dat hij ontspant en rustig is. Bovendien is mijn paard blind aan één oog en zit hij met zijn blinde oog net bij het raam. Hij kan dus niet naar buiten kijken, tenzij hij zijn hoofd helemaal draait. Als hij zo ontspannen is terwijl hij vrijwel niets ziet, is dat een heel groot compliment naar de bestuurder (mijn vader ;)) en het comfort van de paardenwagen!

De aankomst

Als we zijn aangekomen op Horse Event, is het tijd om Uria uit te laden. Dat doen we gelijk als eerste, zodat hij kan bewegen en zijn benen kan strekken. Uria staat 24/7 buiten, dus als hij een uur stil heeft gestaan, is het belangrijk om even te bewegen. En gelijk een goed moment om de nieuwe omgeving te verkennen! Bij het uitladen helpen mijn medepassagiers met het opendoen van de klep, terwijl ik het halster los maak. Op mijn teken maakt mijn vader het tussenschot los en lopen we uit de paardenwagen. 

Daphne draaft door Horsetrucks for Rent

Zo! Nu zijn we op onze bestemming aangekomen. Wij gaan een rondje lopen, de stand opbouwen en de volgende dag twee shows geven. In de wagen bewaren we Uria’s reserve hooizakken, voorraad voor de stand en onze boodschappen. Ruimte genoeg! Voor de terugreis doen we alles weer hetzelfde zoals ik hier heb beschreven.  

Horse Event Daphne draaft door

We hebben een weekend lang goed gebruik kunnen maken van één van de wagens vanHorsetrucks for Rent. Dit was voor mij de vierde keer met een paardenwagen en het bevalt mij ontzettend goed! De wagen is erg ruim en biedt veel comfort voor je paard. Tijdens de reis zit je dichtbij je paard en kun je altijd in de gaten houden hoe het gaat. Het rijden in een wagen voelt ontzettend veilig; als je paard rustig is tijdens de reis, heb je niet het idee dat je een paard vervoert. Top! 

Het huren van een paardenwagen voor een kortere periode maakt het makkelijker om met je paard op pad te gaan. Zo hoef je niet te investeren in een trailer of wagen als je hier niet zoveel gebruik van maakt, of het budget er niet voor hebt. Ik ben er erg positief over en kan het iedereen aanraden die altijd al droomt van een paardenvakantie, strandrit, bosrit, of allereerste wedstrijd. Neem zeker een kijkje op de website van Horsetrucks for Rent om meer te lezen over de mogelijkheden! 

In mijn vlogs op YouTube kun je nóg meer zien over de paardenwagens. Zie hoe de wagens er van binnen uit zien, hoe ik de wagen inricht, hoe we Uria inladen, hoe de reis verloopt en hoe we Uria uitladen. Dit zijn de video’s, bedankt voor het lezen van de blog en veel kijkplezier!