Goede paardrijlaarzen voor €100,-? Ik heb ze getest!

Ben je op zoek naar paardrijlaarzen voor een leuke prijs? Dan heb ik hier een aanrader voor jou! Precies een jaar geleden, ontving ik deze paardrijlaarzen van Decathlon. De echt leren rijlaarzen kosten €109,99 euro, wat een vrij lage prijs is voor leren paardrijlaarzen. Zullen ze dan ook goed zijn? Ik heb de rijlaarzen een jaar lang getest en in dit blog deel ik graag mijn mening met jou. 

Uiterlijk

De rijlaarzen ogen erg stevig en ze zijn ook erg mooi zwart. Bovendien ziet de zool er sterk uit en biedt deze veel grip in de stijgbeugels. Er is wel iets wat gelijk opvalt aan deze laars; het zwarte soort ‘stof’ aan de buitenkant. Dit is elastiek en op die manier kan de rijlaars zich naar jouw been vormen. In de winter doe ik soms meerdere paardrijsokken aan (lekker warm!), waardoor mijn onderbeen dikker wordt. Dankzij het elastiek, beweegt mijn laars gewoon mee.

Verder kan je de rijlaars sluiten met een rits aan de zijkant. Er zitten geen diamantjes, stiksels of andere gekke decoraties op deze laars. De laars is helemaal zwart en daarom ideaal voor elke gelegenheid.

Paardrijlaars Decathlon Fouganzajpg

Gebruik

Ik gebruik de rijlaarzen meerdere keren per week tijdens het rijden. Vlak voordat ik ga rijden, wissel ik meestal mijn stalschoenen om voor rijlaarzen. Ik loop dus niet continu op de rijlaarzen. Daar lopen ze trouwens wel lekker voor hoor, maar ik wil mijn rijlaarzen liever niet vies maken, haha! Over lopen gesproken; normaal gesproken kreeg ik dikke blaren bij het inlopen van nieuwe paardrijlaarzen. Maar bij deze laarzen heb ik totaal geen last gehad van blaren; het was net alsof ik al jaren op deze laarzen liep. Super bizar! Misschien komt dat ook wel door het elastiek, of doordat de rits aan de zijkant zit. In ieder geval een groot voordeel!

Let wel op, de laarzen vallen erg klein. Ik heb eigenlijk maar 38.5, maar heb deze rijlaarzen in maat 41 (kuitmaat XS/S). Maat 40 was voor mij ook goed, maar omdat ik een extra zooltje in mijn laars doe, moest ik nog een maat groter kiezen. Kies bij deze laars dus één of twee maten groter.

Tijdens het rijden zitten de rijlaarzen verder prima. Ze rijden ‘stevig’, snap je wat ik bedoel? Als ik met jophurs rij, voelt het altijd een beetje wiebelig. Met deze rijlaarzen heb ik meer grip en gevoel tijdens het rijden. Team #langelaarzen!

Paardrijlaars Decathlonjpg

Als ik een lange rit heb gemaakt en afstap van Uria, merk ik soms dat mijn laarzen iets zijn ingezakt. Het elastiek is dan wat naar beneden gekomen. Dat is misschien wat gek aan deze laars, maar na een paar minuten lopen is dit gevoel weer weg. Als ik ze een dag later weer aandoe, merk ik dit ook niet meer.

Onderhoud

Leren paardrijlaarzen moet je ook onderhouden zodat deze lang meegaan. Dat doe ik ook met mijn laarzen, maar niet verklappen… ik doe dit wel heel minimaal. Eens in de zoveel tijd maak ik ze schoon met leerdoekjes van de Action en een flesje vloeibaar schoensmeer. Ze zien er daarna weer glanzend uit en kunnen weer een paar weken mee. Soms is na een ritje de laars aan de zijkant grijs uitgeslagen, maar ook dit is schoon te maken met een leerdoekje. Ook heeft Decathlon een handig setje met spulletjes voor lederonderhoud. Hiermee kan je je tuig schoonmaken, maar ook je rijlaarzen.

Ik zal je eerlijk wat zeggen; voordat ik deze paardrijlaarzen van Decathlon had, had ik leren rijlaarzen van een ander paardenmerk. Ongeveer een vergelijkbare prijs met een rits aan de achterkant. Deze laarzen begaven het elke keer na precies een jaar. Elk jaar kon ik rondom de zomer weer nieuwe halen. Deze rijlaarzen van Decathlon heb ik nu een jaar getest, en zien er eigenlijk als nieuw uit. Er is geen spoor van slijtage of brekend leer te zien. Het is echt bizar, ik gebruik ze áltijd en had dit niet verwacht!

Verder hou ik mijn laarzen in model met laarzenspanners; iets wat ik je echt aanraad bij laarzen. Zo voorkom je kreukels in het leer, vallen ze niet om en gaan je laarzen dus langer mee. Deze kan je bij de Action, Wibra, etc. krijgen en kosten niet zoveel.

Ook bewaar ik mijn laarzen in deze laarzentas. Zo kan ik ze makkelijker vervoeren zonder dat mijn laarzen beschadigen. Bovendien hou ik ze nu ook weg van stof, maar het grootste voordeel is dat ze hierin echt mooi blijven. Ook zit er nog een vakje in de binnenkant van de tas, waar je bijvoorbeeld een zooltje in kan stoppen.

Paardrijlaars-12jpg

Conclusie

Zoals je misschien wel kan lezen, ben ik erg positief over deze laarzen. Ik had niet gedacht dat deze laarzen zo lang mee zouden gaan. Voor deze prijs heb je leren rijlaarzen die warm zijn, lekker zitten, niet vervelend zijn met inlopen en lang meegaan. De laars heeft ook wat kleine minpunten, zoals het inzakken of de grijzige veeg na het rijden. Maar dit is gelukkig op te lossen.

Voor deze prijs vind ik de laarzen echt het geld waard! En mochten de laarzen het tóch eens begeven, zou ik deze zo weer nemen. Hopelijk heb ik jou kunnen helpen bij het uitkiezen van goede paardrijlaarzen!

Paardrijlaars-3jpg
Paardrijlaars-2jpg
Paardrijlaars-9jpg
Paardrijlaars-11jpg
* Dit blog bevat affiliatie linkjes. Als jij iets van bovenstaande linkjes koopt, krijg ik een klein percentage van de opbrengst. Dit verandert niks aan jouw prijs, maar je helpt wel mijn kanaal verder!